Ingatlan tulajdonosoknak

Hasznos tanácsok ingatlan bérbeadóknak

Útmutató, információk és tippek a szálláskiadók számára

Küldetésünk elsődleges célja, hogy a jelenlegi és jövőbeni szálláskiadók szállásaitokat egész évben és sikeresen kiadhassátok az utazó vállalkozók, brigádok, otthonuktól távol munkát vállaló szakemberek, mesteremberek számára. Azonban elengedhetetlenül fontosnak tartjuk azt is, hogy a vállalkozáshoz köthető releváns információk birtokában hozhassatok magabiztos döntéseket, ezért oldalunkon naprakész információkat kaphattok az ingatlanpiac változásairól, segítünk az aktuális jogszabályok útvesztőjében eligazodni és más, a vállalkozáshoz köthető egyéb tartalmakat is találhattok. Többek közt ezért is érdemes gyakran meglátogatni a Munkáslakások.hu oldalunkat.

Fontos tudni, hogy a szálláskiadók feladatai rendkívül összetettek és sokoldalúak. Bérleti szerződések megkötése, jogi szabályok ismerete, napi felmerülő problémák kezelése, mind-mind a vállalkozás velejárója.

Ezen az online piactéren a bérlők és bérbe adók könnyen egymásra találhatnak, amely egyet jelent a biztonságos és jól jövedelmező vállalkozás fenntartásával, de számtalan kérdés és aggodalom fordul elő a felek részéről, így ebben a menüpontban leírást gyűjtöttünk össze a lehetséges kérdésekből, amelyeket a témákra kattintva részletesen olvashattok:

Milyen szempontok alapján rendezzem be konyhámat kiadásra és hogyan kell a lehető legjobban felszerelni azt?

Mivel a legtöbb szakipari munkás munkakezdése a kora reggeli órákra tehető és sokszor késő estig is dolgoznak, számukra nagy előny, ha a szállás saját konyhával rendelkezik, amelyet sok esetben társaikkal is megosztanak. A konyhával lehetőséget biztosíthattok az önellátásra, amely fontos szempont az ingatlan bérbevétele előtt.

Elsősorban férfi bérlőkre számíthattok, ezért nem szükséges, hogy a konyha nagy legyen, azonban jó, ha van étkezőasztal és hozzá székek. Fontos még, hogy a konyha könnyen tisztán tartható legyen és az alábbi készülékekkel érdemes felszerelni:

 • tűzhely (legalább 2 főzőlappal)
 • hűtőszekrény (kis fagyasztóval)
 • sütő
 • mikrohullámú
 • mosogató (esetleg mosogatógép)
 • vízforraló
 • kávéfőző
 • fazekak, lábasok és serpenyők (legalább egy nagy és egy kicsi)
 • edények (tányérok, csészék, poharak, tálak)
 • evőeszközök (kések, villák, kanalak, edények)

Természetesen érdemes arra figyelmet fordítani, hogy a bérlőitek kényelmét alapfűszerekkel, mosogatógéphez tablettákkal, konyharuhával, papírtörlővel és más, a tisztaság érdekében szükséges eszközökkel támogassátok.

TIPP: A konyha tisztán tartása általában a nők dolga, ezért ez mindig kényes téma férfiak esetében, de érdemes a bérbeadás napján tájékoztatnotok a bérlőket, hogy a konyha (és más helységek) tisztán tartásáért ők a felelősek és a távozás napján tisztán kell átadni nektek!

Mit kell figyelembe venni a fürdőszobában / közös fürdőszobában egy dolgozók számára kialakított lakóhelyen?

A dolgozók elhelyezése során fontos, hogy elegendő fürdőszoba álljon rendelkezésükre. Bár általában a tisztaság és a higiénia az alfa és az omega, de minél nagyobb számú dolgozó befogadására képes az ingatlanod, annál nagyobb számú fürdőszobával kell rendelkeznie annak.

Fontos, hogy a bérlőid tudjanak reggel és este tisztálkodni, ruhát cserélni anélkül, hogy túl sokáig várnának. Ezen kívül a közös fürdőszobákat naponta legalább egyszer feltétlenül ki kell takarítaniuk.

A jól felszerelt fürdőszoba a következőket tartalmazza:

 • zuhanyzó vagy kád zuhanyfüggönnyel
 • WC (WC-papírral és WC kefével)
 • mosdó
 • tükör vagy tükörszekrény
 • törölközőtartó

Különösen pozitív benyomást kelt a bérlők számára, hogy további extrákat, például kis samponokat és tusfürdőt vagy hajszárítót kínálsz.

TIPP: Tájékoztasd a bérlőidet a tisztítási szabályokról a fürdőszobában: Ők felelősek a tisztántartásért, vagy a bérbeadó (esetleg egy takarító cég közreműködésével)?

Milyen általános felszereléseket kell biztosítanom?

Kiadásra szánt ingatlanod teljes felszerelésének jó állapotban kell lennie. Régi, törött tárgyak, amelyek tulajdonképpen már nem tudják funkciójukat betölteni vagy inkább már a lomtalanításra várnak, ne legyenek!

Lakástulajdonosként meg kell fontolnod, hogy nagyon olcsó tárgyakat választasz-e inkább, amelyeket gyakran javítani, esetleg kidobni és cserélni kell vagy inkább drágább felszerelésekre teszed a voksot,amelyek általában hosszabb ideig bírják a használatot.

A berendezett szoba leírása:

 • egyszemélyes ágy(ak) (minden személy számára elegendő)
 • szék(ek) (minden személy számára elegendő)
 • kanapé
 • étkező asztal
 • dohányzóasztal
 • ruhásszekrény
 • óra, rádió
 • éjjeliszekrény(ek)
 • éjjeli lámpák
 • TIPP: Minden más használati tárgy ezeken felül a pozitív elbírálást segítik elő a bérlők szálláshely foglalásakor.

Kell biztosítanom, a bérlőknek telefonos és/vagy az internetkapcsolatot?

A telefonnak már nem feltétlen kell jelen lennie a szállásokban, hiszen napjainkban már gyakorlatilag nincs is olyan az üzleti életben jelen lévő üzletember vagy szakipari munkás, akinek ne lenne mobiltelefonja, amellyel bárhol bármikor utolérhető.

Ezzel szemben azonban az internet-hozzáférés kifejezetten nélkülözhetetlenné vált a bérlők számára. Olyan internet elérést kell biztosítanod, amellyel lehetőség van megosztani az internetkapcsolatot minden egyes bérlő számára. A témával kapcsolatos további információkért fordulj a helyi telefon / internet szolgáltatóhoz.

Feltétlenül kell biztosítanom parkolóhelyet vagy garázst a bérlőknek?

Az üzleti utazók, képviselők, kisebb-nagyobb munkáscsoportok, brigádok nagy valószínűséggel rendelkeznek gépkocsival. Legtöbbször személygépkocsit használnak, de sok esetben több személyes kisbusszal is közlekedhetnek szerte az országban.

Ezért nagyon hasznos a bérlők számára, ha a parkolóhely vagy garázs közvetlenül a szálláshelyen biztosított, amellyel a bérlők megtakaríthatják a parkolási díjak költségét, és sokszor az időt, hiszen nem kell nagy távolságot gyalogosan megtenniük a szállástól a járműig és vissza.

Ha nincs lehetőség arra, hogy a bérlő saját parkolóhelyre állhasson járművével, azért jó, ha van a közelben legalább egy nyilvános parkolási lehetőség (ha lehetséges, ingyenesen). A legjobb, ha előre tájékoztatjátok a bérlőket lehetőségeikről. Döntési mechanizmusukhoz hozzájárul minden fontos, őket érintő és hiteles információ.

Az ágyneműt és a törülközőt biztosítanom kell?

Igen, bérlőid számára neked kell biztosítani a tiszta ágyneműt és törölközőket. Egy személyre egy komplett ágyneműgarnitúrát és két vagy három törölközőt számíts mindenképpen.

Ha egy hétnél hosszabb ideig tartózkodnak bérlőid, akkor a te feladatod az ágynemű és a törölköző rendszeres cseréje, így a bérlőnek mindig tiszta vászon áll rendelkezésre. Az ágyneműt legalább kéthetente cserélni kell, a törölközőket legalább hetente egyszer frissen kell cserélni.

Kell televízió készülékkel és televíziózáshoz szükséges előfizetéssel rendelkeznie a kiadásra szánt ingatlanomnak?

A tévékészülék különösen fontos szinte minden ember számára, hogy kikapcsoljon egy kemény munkanap után és élvezze a fennmaradó szabadidőt. Ezért a tévékészülékről és csatornákról feltétlenül gondoskodnod kell.

Ha ingatlanodban nagy számban vannak szobák, az nem jelenti azt, hogy minden szobában kell, hogy tévé legyen, elég egy nagyobb helység, ahol megfelelő ülőalkalmatosságok és megfelelő méretű televíziót helyezel el.

Mi a helyzet a dohányzással? Szabad vagy tilos?

Természetesen mint tulajdonos, te határozhatod meg, hogy a dohányzás az ingatlanodban megengedett e vagy sem, és ha igen, akkor mely helységekben megengedett! Ebbéli döntésedet a házirend meghatározott részében kell rögzítened.

Ha a dohányzás nem megengedett, azt feltétlenül külön meg kell beszélni a bérlőkkel, akiknek ezt tudomásul kell venniük.

Jó alternatíva lehet a szálláshelyen kívül kialakított dohányzóhely lehetősége, például a ház előtt, teraszon, erkélyen esetleg.

TIPP: Amikor a kiadásra szánt ingatlanodat hirdeted, tegyél említést a részletes leírásban arról, hogy megengedett e a dohányzás vagy sem.

Kisállatokat, háziállatokat hozhat magával a bérlőm?

Ez is a te döntésed függvénye. Érdemes egyénileg elbírálni, ha nem akarod teljesen kizárni ezt a lehetőséget bérlőid számára, hiszen ha ezt méret vagy típus/fajtától teszed szabaddá, akkor a potenciális ügyfeled nagy eséllyel meg tudod tartani.

Abban is megállapodhatsz bérlőiddel, hogy napközben részt vegyél-e a kisállat gondozásában valamilyen módon.

TIPP: Hirdetésfeladásnál állítsd be, hogy "kedvencei kérésre engedélyezettek" vagy sem.

Milyen ésszerű bérleti szerződést és feltételeket kell készítenem?

A "lakások bérbeadása" téma számodra még mindig teljesen új terület, és nem tudod, hogy kell egy jó bérleti szerződést megírni? Kíváncsi vagy, hogy milyen feltételeket kell rögzítened?

Javaslatunk az, hogy ez ügyben mindenképp egyeztess ügyvéddel, hiszen fontos, hogy minden szempontot és problémát kizáró szerződést tarts a kezedben és kellőképpen védjen mindennemű esetleges jogi kérdésben.

TIPP: vedd fel a kapcsolatot esetleg más bérbeadóval és kérj tőle tanácsokat, információkat ez ügyben.

Mi az amihez feltétlenül ragaszkodnom kell a házirend elkészítésekor?

Neked, mint bérbeadónak jogodban áll ingatlanjaiddal kapcsolatban használati szabályt létrehozni, amelyeket a bérbevevőnek be kell tartania.

Egyéni igényeid szerint állíthatod össze a házirendet, amely tartalmazza például a konyha, fürdőszoba, a nappali, a dohányzás, a háziállatok, a szemét, a kár, a világítás és a kulcsok elvesztésére vonatkozó feltételeidet.

A fentieken kívül azonban mindenképpen meg kell adnod a "pihenés / éjszakai alvás" pontot, amelyben a zajongással kapcsolatos viselkedési szabályok betartására kötelezed bérlőidet. Például minden bérlőnek bizonyos időn belül (pl. 22 órától 7 óráig) békésen kell viselkednie, hogy ne zavarjon más bérlőt alvás közben, vagy társasház esetén a ház többi lakóját!

Hogyan tudom a lehető legjobban megtervezni a bérleti díjakat?

Általában minden bérbeadó saját maga dönti el, hogy milyen áron akarja bérbe adni szállását – azt tanácsoljuk, hogy kalkulációdnál mindig tartsd szem előtt a használat során keletkező kiadásaidat, hiszen a működési költségeket minden esetben kell fedeznie az áraknak.

Amikor az áraidat meghatározod, feltétlenül figyeld meg, hogy versenytársaid milyen árakkal kalkuláltak és így te magad is versenyt biztosítasz ebben az üzletágban.

TIPP: Ha az áraid túl alacsonyan határozod meg, az sem feltétlenül jó döntés, hiszen azt a benyomását kelti a leendő bérlők szemében, hogy a szállás biztosan nem megfelelő, mert túlságosan olcsó. Ennek eredményeképpen ismét nem számíthatsz sok foglalásra!

Mi a teendőm, ha a bérlő törli a rögzített foglalását?

Időről időre, ideiglenes telepítés vagy más előre nem látható körülmények miatt az utazó üzletemberek, szakipari munkások meg kívánják szüntetni a már rögzített foglalásukat. Ilyen indokolt esetben meg kell értened a törlést és beszélned kell a bérlővel, és ha lehetséges, próbáld meg megtalálni azt a megoldást, amely megfelel mindkét fél számára.

TIPP: A sztornó számla elkészítése manapság sok szabályhoz lett kötve, ezért mindenképp beszélj könyvelőddel, ha ilyen számlát szükséges kiállítanod.

Mikor és hogyan számoljak el a bérlőimmel?

Minden bérlővel egyedileg köthetsz megállapodást abban, hogy milyen időszakonként állíts ki számlát és mi legyen a fizetési mód. A számodra legjobb opciót beszéld meg előzetesen a bérlővel, amelyben egyeztettek a kívánt fizetési módról és a számlázási időpontokról, hogy felkészülhessenek rá.

A legtöbb bérbeadó hetente szeret elszámolni, előre és készpénzben. Így vállalkozásod anyagi szempontból mindig biztonságban van. Természetesen menet közben történhet újabb ártárgyalás, engedményekről is szó eshet, hisz például minél hosszabb a foglalási idő vagy minél magasabb a megszállni kívánt személyek száma, annál olcsóbb lehet az ár.

A megszabott árakon felül lehetőséged van arra is, hogy előzetesen letétet kérj a bérlőktől, ha valamilyen meghibásodás, kár történik a bérlő hibájából ott tartózkodása alatt. Ha kérsz kauciót, előzetesen tájékoztasd ennek mértékéről a bérlőt.

TIPP: Ha problémát jelent a számlák kiállítása, azt javasoljuk, hogy kérj segítséget a könyvelődtől, hogy utólagos hiányosságokat, hibákat ne kelljen orvosolnod!

Milyen trükkökkel találhatom szembe magam a vállalkozás működtetése alatt?

Sajnos néhány bérlőnél előfordulhat, hogy a bérelt ingatlan bérbeadóját valamilyen módon megpróbálja becsapni. A legjobb, ha soha nem fogadsz olyan bérlőket, akik túlságosan sok extra kéréssel hozakodnak elő. Ne tegyél "kivételeket", hanem mindig ragaszkodj a saját magad által kialakított szabályokhoz.

A legismertebb átverés: foglaláskor az érkező társaság hosszabb időt vagy több embert mond, mint amire valóban szüksége van. Így a lehető legolcsóbb áron igyekszik megállapodni, mivel a kedvezményes árakat ezek függvényében, vagyis a hosszabb a foglalási időszak vagy az emberek száma alapján kapják.

TIPP: Ezért a legjobb, ha minden foglalásnál, például faxon vagy e-mailen írásos visszaigazolást kérsz és szerződést írtok alá bérlőiddel. Így nem kell kergetni a pénzedet később.