Ingatlan bérlőknek

Hasznos tanácsok ingatlan bérlőknek

Útmutatók, információk és tanácsok a bérlők számára

Küldetésünk célja többek közt az is, hogy ne csak a szálláskiadók használják elégedettséggel webportálunkat, hanem az utazó vállalkozók, brigádok, otthonotoktól távol munkát vállaló szakemberek, mesteremberek is. Oldalunkat úgy alakítottuk ki, hogy gyorsan, könnyen, egyszerűen rátaláljatok a megfelelő szálláshelyekre a magánszálláshelytől a klasszikus férfi hálótermekig alternatív, átmeneti és hosszú távú lakhatási lehetőségek széles választékát kínálva, és reményeink szerint a munkáitok bevállalásával egyidejűleg pontosan értesülhettek arról hol, milyen szálláslehetőséget tudtok igénybe venni a munkavégzés ideje alatt.

Ebben a menüpontban összegyűjtöttünk információkat és értékes tippeket számotokra az ingatlanok bérlésével kapcsolatban; a foglalás, a fizetés és a lemondás csak néhány a téma, amelyeket a bérlők, azaz a ti szemszögetekből boncolgatunk bővebben. Amikor az ember az otthonától távol eső helyszíneken értesül munkalehetőségről, amely napokig vagy akár hetekig is tarthat, talán a legfontosabb szempont a döntésben a kényelem, a biztonság és az otthonosság, mely valamiképp könnyebbé teheti a terhelt napokat a családtól távol és biztosítja a megfelelő pihenést is.

Oldalunkon egyszerűen és stresszmentesen megtalálhatod az ideális átmeneti otthont, hiszen nagyon is emberi dolog, hogy minden mobilitás és rugalmasság ellenére bizonyos fokú stabilitást szeretnénk az életünkben kialakítani.

Platformunk folyamatosan frissül, folyamatosan új ajánlatok érkeznek, de nem csak ezért érdemes gyakran meglátogatni oldalunkat, hanem mert rendszeresen hasznos új cikkeket találhatsz az ingatlanpiac alakulásáról, jogi kérdésekről és más hasznos olvasnivalókkal is frissítjük azt. Az utóbbiak nem korlátozódnak a bérleményekre, hanem az életünk egyéb elemeit is magukban foglalják, mint a munkahelyi biztonság, a jelenlegi figyelmeztetések stb.

Kihez fordulhatok foglalási kérelemmel?

Miután megtaláltad a keresési feltételeid alapján kiválasztott ingatlanok listáját, keresd meg azon belül is a számodra legmegfelelőbbnek ítélt szálláshelye(ke)t és az első legfontosabb feladat, hogy a szálláskiadóval egyeztesd, hogy a szállás rendelkezésre áll-e a kívánt időtartamra. A foglalási kérelmeddel ezután a szálláskiadóval kell egyeztetned közvetlenül, mindenféle kerülő nélkül.

A szállásadó pontos elérhetősége a hirdetésének "Kapcsolat" részében található meg. A szállásadók általában rendelkeznek telefonszámmal vagy megadott e-mail címmel, így a kapcsolatfelvétel módja általában a Te döntésed.

TIPP: Javasoljuk, hogy a munkavállalással egyidejűleg foglald le előre a szállást, így biztos lehetsz abban, hogy a munkakezdéskor megfelelő szálláshelyed is lesz.

FONTOS: A www.munkaslakas.hu maga nem közvetít vagy bérel szálláshelyet a munkavállalóknak, hanem csak a bérleti lehetőséget és a szállásadók elérhetőségét kínálja fel, akik online portálunkon bemutatják szálláshelyüket, a hirdetések tartalmáért nem vagyunk felelősek.

Mikor érkezhetek a szállásra?

A szállásadók legtöbbje nem határoz meg érkezési időt. Javasoljuk, hogy tedd rugalmassá az adott ingatlan szállásadójával az érkezés-távozás idejét, attól a pillanattól kezdve, amikor beköltözöl ingatlanába, és az első érkezést is pontosan egyeztessétek, hogy ne zárt ajtókat találj a csomagjaiddal a kezedben.

Mikor és hogyan fizetek a szállásért?

Már szállásodhoz érkezés előtt jó, ha tisztázod a szállásadóval a kérdéseket: Mikor és hogyan kell fizetnem a bérleti díjat? Egy összegben a szállás elfoglalásával egyidejűleg, hetente részletekben vagy akár a távozáskor? Készpénzzel, vagy inkább banki átutalással történjen a fizetés? Van kaució?

Általánosságban minden szállásadónak megvannak a saját igényei, ezért minden egyes alkalommal, amikor új szállást bérelsz , ezeket a kérdéseket tisztázzátok. A fizetéssel kapcsolatban a szállásadó igényeit maximálisan figyelembe kell venned. A leggyakrabb szokás szerint a szállást érkezéskor készpénzben kell kifizetni, hetente előre. Néhány szállásadó azonban azt szereti, ha érkezés előtt átutalással megtörténik a kifizetés.

TIPP: Átutaláskor értesítsd a szállásadót az utalásról, hogy ellenőrizhesse, hogy megérkezett e számlájára a megfelelő összeg!

Mi a teendő, mielőtt elhagyom az ingatlant?

Minden bérlő elmond bizonyos szabályokat, amelyekhez tartani kell magad, mielőtt elmész az ingatlanból, hiszen az ingatlanját további bérlőknek is szeretné átadni – ezeket az elvárásokat az ott tartózkodás ideje alatt is, illetve a végső távozáskor is figyelembe kell venned. Valószínűleg az első és legfontosabb szempont számukra, hogy távozásod idején ugyanolyan tiszta és rendezett legyen az ingatlan, ahogyan átvetted.

Előfordulhat, hogy megállapodtok a tulajdonossal abban, hogy a végső takarítás nem azt jelenti, hogy ablakpucolás és egyéb nagytakarítás lenne a feladatod, de ez esetben is egy bizonyos szintű rend és tisztaság alapvető elvárás. Különösen a konyha tisztasága fontos, indulás előtt elmosogatott edényeket és evőeszközöket hagyj magad mögött és figyelj arra, hogy hátrahagyott étel ne maradjon a hűtőben. A fürdőszobában is fontos, hogy ne hagyj mindent teljesen koszosan.

Ha véletlenül megsérül, vagy valami eltört, azt indulás előtti beszéld meg a szállásadóval, és mondd el neki, hogy pontosan mi történt. Egy ilyen esetben együtt találjátok meg a megoldást a javításra vagy ha nem javítható, akkor beszéljétek meg a kár költségeit.

Olvasd el még: Mit kell tennem, ha károkat okoztam?

TIPP: Ne kelts rossz benyomást a bérbeadó szemében és értékeld, hogy bizalommal fordult feléd, hiszen egy különösen értékes dolgot, az otthont nyújtja neked, amíg távol dolgozol családodtól. Sosem tudhatod, hogy mikor lesz újra szükséged bizalmára egy következő munkalehetőség kapcsán vagy akár kollégáid számára.

Az ingatlanban tartózkodás ideje alatt kerülj mindenféle hangoskodást, a normálistól eltérő viselkedésformát. Minden bérbeadó rendelkezik házirenddel, amelyben a pihenési időt megszabja, amelyet feltétlenül szem előtt kell tartanod az ingatlanban tartózkodás ideje alatt.

Ha le kell mondanod a foglalást, azt mielőbb beszéld meg a bérbeadóval. A legtöbb esetben megfelelő megoldást találtok mindkét fél számára.

FONTOS: A bérbeadó rendelkezik lemondási szabállyal, amely általában meghatározza a lemondási díjat, erről nem árt tájékozódnod. Ebben valószínűleg az áll, hogy a bérbeadó számára lemondási díjat köteles fizetni a bérbevevő, amennyiben nem talál új bérlőt az időszakra

Szabad dohányoznom a bérelt ingatlanban?

A szállásadó szabályaitól függően szabad vagy tilos a dohányzás. Ha dohányzol, akkor előzetesen tisztázd a szállásadóval, hogy a dohányzás megengedett-e a szálláshelyen.

Ha a dohányzás tilos a szálláson belül, a bérbeadók biztosítják a bérlők számára a dohányzásra kijelölt helyeket, ami lehet például a teraszon, erkélyen, a ház előtt, vagy más közös helyiségben, a házban.

Ha a dohányzás szigorúan tilos a szálláshelyen, ezt feltétlenül tartsd be. Ha mégis dohányzol, a bérbeadónak jogában áll azonnal felbontani a szerződéseteket, és megtagadni a szálláshely további használatát tőled.

TIPP: A hirdetett ingatlanoknál keresd a dohányzásra vonatkozó leírást.

Elvihetem a szálláshelyre házi kedvencemet?

A háziállatokra vonatkozó szabályokat is minden esetben a szállásadó dönti el. Sok esetben megengedik a házi kedvenceket is, de általában mérettől és fajtától is függhet az engedély

Sok bérbeadó általában ingyen is megengedi a házi kedvenceket is, de mindenképpen mérlegeld, hogy mennyi időre hagyhatod egyedül idegen környezetben kedvencedet.

TIPP: A hirdetésben kiválasztott ingatlanodnál az erre vonatkozó engedélyeztetést is megtalálhatod.

Mit tegyek, ha kárt okoztam az ingatlanban?

Bármennyire is óvatosak és figyelmesek is vagyunk, bárkivel előfordulhat, hogy leejt, eltör egy tányért, poharat, stb. Ez egy kellemetlen helyzet, de fontos, hogy a károkozást beszéld meg a bérbeadóval. Mondd el neki, hogy történt a baj, és beszéljétek meg, hogy mit tegyetek. Kisebb értékek esetében lehet, hogy el is engedi a javítás vagy az eltört tárgy díját, azonban ha nagyobb értékről lenne szó, utazó munkavállalóként jó, ha rendelkezel olyan jellegű biztosítással, amely fedezheti az okozott károkat. Érdemes arról is tájékozódnod, hogy a munkáltatód rendelkezik-e harmadik fél felelősségbiztosítással, amely magában foglalja az alkalmazottak által okozott károkat. Ha rendelkezik, akkor a kártalanítás munkáltatódon keresztül is megtörténhet.